Start › Goda exempel › Plats för mänskliga möten
Goda relationer är viktigt för människors hälsa och samhällets ekonomi. Mänskliga möten skapar tillit. Känslan av samhörighet stärks och främlingsrädsla motverkas. Med en stödjande omgivning vågar vi utveckla idéer, skapa företag och låta dem växa. Varma relationer minskar behovet av resurskrävande materiell konsumtion. Mänskliga möten är basen för demokratin och ett hållbart samhälle.
Sociotopkartering för mindre tätorter. Var leker du? Var motionerar du? Vilken är din bästa badplats? Var njuter du av stillheten? Under 2020 kartlade Region Gotland vilka grönområden, parker och mötesplatser som gotlänningarna har som favoritplatser i tätorterna samt hur de används och upplevs. Det kommer användas som planeringsunderlag för den nya översiktsplanen och grönplanen.
Närmare kronobergaren – en strategi för framtidens hälso- & sjukvård. Ett förändrat sjukdomspanorama, nya digitala möjligheter, tydligare patientsamverkan och rätt använd kompetens. Detta är några exempel på utmaningar och möjligheter som väntar oss i framtiden. Det handlar nu om att tydligare utgå från individen och utveckla en nära hälso- och sjukvård genom en stärkt primärvård och flexibla lösningar. En likartad utveckling pågår i hela landet.
Umeå. Mer hållbarhet. Ett rättvist och jämlikt samhälle. Det handlar om att tillgodose människors grundläggande behov, utan att överskrida jordens ekologiska gränser – och samtidigt ha en fungerande ekonomi.
Idéburet offentligt partnerskap (IOP). Västra Götalandsregionen har möjlighet att ingå Idéburet offentligt partnerskap (IOP), inom hälso- och sjukvård och/eller regional utveckling, med aktörer inom det civila samhället. Grunden är att ett IOP är en lösning som inte går att hantera i vanliga marknadsprocesser. En form då vi behöver föra en dialog kring särskilt komplexa samhällsutmaningar och tillse ett gemensamt lärande. Läs om flera aktuella IOP på VGR:s hemsida.
Bro blir bättre – Tillsammans för Bro. Genom föreningen Bro Utveckling möts både privata och offentliga aktörer för att arbeta tillsammans för ett trivsammare Bro med fokus på förbättra gemenskap, utemiljöer, fritid, trygghet och kommunikation.
Samverkansmodellen sker enligt BID (Business Improvement District) som används både internationellt och nationellt med goda resultat. Det handlar om att engagera lokala krafter, se vilka problem som finns inom olika områden och hur man gemensamt bäst åtgärdar dem.
I Friskvårdsgruppen och Aktivitetsgruppen i Kungsbacka får barn och unga delta i fritidsaktiviteter som skapar rörelseglädje och ett socialt sammanhang som stärker deras självkänsla. Verksamheten bedrivs i samverkan med hälso- och sjukvården och aktiviteterna är till för att förbättra både den fysiska och psykiska hälsan hos deltagarna.
Ledare för aktiviteterna kan vara en ungdomskonsulent, hälsopedagog, danspedagog eller föreningsledare.