Start › Goda exempel › Plats för föräldraskapet
Barn behöver föräldrar och andra vuxna som med värme och omsorg skapar trygghet och ställer rimliga krav. Där skola och föräldrar samarbetar förebyggs skolsvårigheter och problem med aggressivitet, mobbning och våld. Att bli älskad och bekräftad på ett positivt sätt som barn minskar risken för att man senare söker bekräftelse på ett negativ sätt.
Salut-satsningen stödjer föräldrar och barn med hälsofrämjande insatser för det väntade barnet under graviditeten upp till gymnasieåldern.
Barnens bästa gäller! i Kronoberg. Tillsammans skapar vi en trygg och säker uppväxt för VARJE barn genom främjande, tidiga och samordnade insatser.
Föreningen för familjecentralers främjande är en nationell förening som verkar för utveckling och spridning av familjecentraler. Föreningen ska stimulera utvecklingen av tvärprofessionellt samarbete för att främja barns hälsa och utveckla arbetsformer som stärker föräldrars kompetens, delaktighet och inflytande.
Tillsammans för varje barn handlar om att de funktioner och verksamheter som hjälper barn och unga i Falun ska samarbeta efter en särskild modell. Modellen är inhämtad från Skottland (GIRFEC-modellen) där den använts med gott resultat under många år. Vi förbättrar samarbetet mellan skolan, hälso-och sjukvård och socialtjänsten. Det ska bli lättare att få hjälp.
Strategisk regionsamverkan – för utveckling av landets familjecentraler. Region Jönköpings län, Region Skåne, Region Örebro län och Göteborg har inlett strategisk regionsamverkan tillsammans med FFFF för att vidmakthålla och förbättra kvaliteten för landets FC/FCLV för att föräldrar och andra viktiga vuxna ska erbjudas ett kunskapsbaserat, behovsanpassat, jämlikt och jämställt stöd i föräldraskapet med barnkonventionen som grund.
Föräldraskap i Sverige är ett grupprogram på fem gruppträffar, á 2,5 h, för utrikesfödda föräldrar med barn 0-18 år. Föräldrarna ges information och möjlighet till gruppdiskussioner om områden som är viktiga för familjelivet i Sverige. Innehållet baseras på FN:s barnkonvention, forskning, lagstiftning och kartlagda behov hos nyanlända föräldrar, och tar upp hur det är att vara familj i nytt land, föräldrars rättigheter och skyldigheter, jämställdhet, och hur t.ex. förskola, skola och vård fungerar.