Start › Goda exempel › Närhet till naturen
Människan är natur. Naturens ljud, färger, dofter och upplevelser av värme, kyla, regn och vind är djupt förenade med våra sinnen och aktiverar hjärnan på ett hälsofrämjande sätt. Naturvistelser reducerar stress, skapar välbefinnande och stärker känslan av ett gemensamt hem. Mer natur där människor bor och arbetar ökar den biologiska mångfalden och främjar naturnära näringar.
Utvecklingsplan för ekosystemtjänster. För att säkerställa att vi arbetar med och värderar ekosystemtjänsterna på bästa sätt, har kommunen med stöd av Stockholms läns landsting tagit fram Utvecklingsplan för ekosystemtjänster. Denna omfattar ett antal strategier för att utveckla och bevara värdefulla ekosystemtjänster, en kartering av befintliga ekosystemtjänster i kommunen och en sammanfattande utvecklingsplan där ekosystemtjänster som är viktiga för den översiktliga planeringen prioriteras.
Hopajola är en naturvårdsorganisation som samlar in pengar och arbetar för att säkerställa skydd och vård av värdefulla och känsliga naturmiljöer och tillhörande biologisk mångfald i Örebro län. Organisationen bildades 1994 av Örebro läns landsting (idag Region Örebro län), länets kommuner, Naturskyddsföreningens länsförbund och lokala kretsar i Örebro län i en unik samverkan för naturen i länet.
Klart Vatten arbetar med att uppmärksamma och informera fastighetsägare om vad som krävs för att åtgärda enskilda avlopp så att de uppfyller dagens krav på rening. I januari 2022 har 77 socknar på Gotland inventerats och informerats om att se över sina avlopp. Alla avloppsanläggningar i berörda socknar förväntas vara godkända inom fyra år från Klart Vattens första informationsutskick. Fram till idag har det fattats beslut om avloppstillstånd till drygt 5000 förbättringsåtgärder.
Växtrum i Lerum är namnet på Lerums kommuns gröna och mest hållbara evenemang.
Växtrum är ett sätt att visualisera, inspirera och bjuda in invånare, besökare och näringsidkare i arbetet med att skapa ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle. Lerums kommun vill stimulera till förändring genom upplevelser, kunskap och inspiration.
Kartläggning friluftsliv. Skogen och de många sjöarna är viktiga för kommunens attraktivitet och ger möjlighet till naturupplevelse i ostörd miljö. Det är viktigt att ta vara på de resurser och de möjligheter som de ger. Kartläggning av områden för friluftsliv har genomförts i Smedjebackens kommun under 2017-2018, i samverkan med Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Dalarna. Kartläggningen utfördes av en arbetsgrupp med representanter från fritid, miljö och bygg samt tekniska.
Kommunal friluftslivsvägledning. Kommunen har en nyckelroll i att skapa förutsättningar för ett väl fungerande friluftsliv. Genom långsiktig planering och löpande verksamhet kan kommunen säkra tillgång, tillgänglighet och kvalitet i natur- och kulturlandskapet för människors utevistelse. Att planera för friluftsliv är att planera för ökad folkhälsa, naturförståelse och regional utveckling. Här finns stöd för hur planeringen kan genomföras.