Start › Goda exempel › Närhet till kulturen
Sjunga, dansa, skriva, läsa, gå på bio och teater, måla och titta på konst skapar välbefinnande. Kulturaktiviteter främjar den känslomässiga utvecklingen, stimulerar till kreativitet och ökar förmågan att skapa mening i tillvaron. De främjar den sociala samhörigheten, minskar främlingsrädsla och knyter oss till hembygdens historia. Kulturkonsumtion motverkar överdriven materiell konsumtion och främjar en hållbar ekonomisk utveckling.
@bokakuten är ett konto på Instagram där personal som möter unga på bibliotek i Halland delar tips och personliga tankar om berättelser i alla former för välbefinnande, självomsorg och hopp. Bokakuten hanteras av olika halländska bibliotek varje vecka. Tillsammans delar vi med oss av den styrka och tröst som vi finner i berättelser, i text ord, bilder, musik, spel och i eget skrivande.
Dans för Hälsa riktar sig till tonårstjejer som går i en skola i Örebro kommun i årskurs 8 på grundskolan till årskurs 3 på gymnasiet. Dans för Hälsa är en forskningsbaserad insats utifrån studien Dansprojektet som visar att regelbunden kravlös dans ökar upplevelsen av hälsa och minskar flickors kroppsliga besvär som huvudvärk, magproblem och stressrelaterad psykisk ohälsa.
Kultur för seniorer är en unik kommunal verksamhet för personer 65 år eller äldre. Här sker kvalitativa kulturmöten, workshops och stora evenemang för flera hundra personer. Arrangemangen ska bidra till ökad livskvalitet och förbättrad folkhälsa genom att engagera föreningar och kulturutövare för att stimulera äldre att bli aktiva i kulturlivet.
Biosfärkultur – Ett samverkansinitiativ kring kulturens roll i Storkrikets platsutveckling. Biosfärsområdes-kandidaten Storkriket har i sin strategi identifierat sex strategiska stödprocesser för hållbar utveckling. Kultur är en av dessa. Kultur bidrar till kunskapsutveckling, förståelse för historia och framtid, kreativitet och innovativa lösningar samt mångfald och gemenskap. Det är också ett sätt att nå ut till nya grupper i samhället, engagera fler, och för att skapa situationer där olika perspektiv kan mötas.-
Existentiell hälsa – ett förhållningssätt till livet. Att främja existentiell hälsa är att utgå från en helhetssyn där man beaktar både fysiska, psykiska, sociala och andliga eller existentiella behov. Existentiell hälsa är att ha en grundsyn på livet som skapar ett förhållningssätt som gör att vi tänker, känner och handlar på ett sådant sätt att vi upplever att vi mår tillräckligt bra och att vi tillräckligt ofta upplever livsmod, livsglädje, livsmening så att det känns möjligt att leva, även när livet utmanar.
Kultur på recept har bevisats ha positiva hälsoeffekter och är ett koncept för att förbättra medborgarnas mentala välbefinnande. Kultur på recept är ett projekt som pågår i tre år och finansieras av Interreg Baltic Sea Region. Projektet initierades och leds av Odense kommun i Danmark och projektpartners finns i ytterligare sex länder; Lettland, Polen, Finland, Litauen, Tyskland och Sverige där Region Norrbotten och Sunderby Folkhögskola är de svenska projektparterna.