Balansera stressen

Stress är naturligt men stress utan återhämtning gör oss sjuka. Förändringsstress, informationsstress och förlorad känsla av sammanhang är nya faktorer bakom den stressrelaterade ohälsan som är en tung belastning för samhället. Att leva i utanförskap är en kraftfull stressituation. Att utveckla arenor där människor inte slås ut, där allas erfarenheter och förmågor räknas är en av det moderna samhällets stora utmaningar.

Illustration av en person som vilar.

Suntarbetsliv

Tillsammans för friska arbetsplatser! Suntarbetsliv som drivs gemensamt av de fackliga organisationerna och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona ger bland annat stöd i arbetet för med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, OSA. En schysst och rättvis arbetsplats med lagom belastning och gott arbetsklimat lönar sig. Jobba med frågorna – det vinner såväl medarbetarna som verksamheten och samhället på. 

Skolverket

Samverkan för bästa skola. Skolan är en stödjande miljö där viktiga delar av barnets färdighetsutveckling sker och där barnet rustas för att hantera livets krav och utmaningar. I satsningen Samverkan för bästa skola arbetar Skolverket med riktade insatser mot skolor med låga kunskapsresultat och svåra förutsättningar. Utvalda huvudmän erbjuds personlig kontakt och stöd genom samverkan för att stärka utbildningens kvalitet så att barn och elever möts av en undervisning som motsvarar deras förutsättningar och behov. 

Tomelilla kommun

Tillitsbaserad styrning. Länge har offentlig verksamhet präglats av styrning uppifrån och nedåt. Det har ofta lett till onödig administration och ineffektivitet. Genom att nu växla över till en tillitsbaserad styrning vill vi, precis som många andra kommuner och myndigheter, flytta besluten närmare verksamheterna. Modellen innebär att vi analyserar och utvecklar våra verksamheter tillsammans. Det är ett arbete som aldrig blir färdig. Istället är det en resa i ständig förbättring och utveckling. För våra kunder och våra medarbetare.

Modellen Trygga platser – platssamverkan med BID-inspiration har tagits fram av Stiftelsen Tryggare Sverige och Svenska Stadskärnor tillsammans med länsstyrelserna i Västmanland och Dalarna för säkra, trygga och attraktiva platser. Modellen är baserad på beprövade erfarenheter och aktuell forskning inom brottsprevention och platssamverkan. Den kombinerar befintliga verktyg inom brottsprevention, platsutveckling och samverkan mellan aktörer. 

Uppsala kommun

Så arbetar Uppsala med trygghet och säkerhet. Uppsala kommun ska vara en trygg och säker kommun för alla som bor, besöker och verkar här samt för kommunens verksamheter, egendom och ekonomi. Alla ska ha rätt att röra sig fritt i det offentliga rummet och att ta del av kommunens verksamheter ska inte begränsas av otrygghet. Arbetet med att minska brottsligheten, och öka Uppsalabornas trygghet, sker i samverkan med polisen och lokala brottsförebyggande rådet i Uppsala, men även med fastighetsägare, näringsliv, föreningsliv och civilsamhället.

Arvika kommun

Värmlands unga i arbete. Tillsammans med nio andra värmlandskommuner Filipstad, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng samverkar Arvika kommun med polis, kriminalvård, frivård samt Region Värmlands Folkhälsa. Projektet syftar till att öka kunskapen om och utarbeta metoder och insatser som minskar risken för unga att hamna i utanförskap, risk-/missbruk eller kriminalitet.